Dacă nivelul de zahăr din sânge este ridicat, se vorbește de diabet. În exces, excesul de zahăr din sânge dăunează altor organe, precum și pereților vasului. Acest lucru promovează progresia arteriosclerozei. De aceea, diabetul este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Diabetul zaharat, cunoscut și sub numele de diabet, este o boală a metabolismului zahărului. Cea mai mare parte a alimentelor ingerate este transformată în glucoză în organism. Pentru ca glucoza să ajungă din sânge la celulele corpului, are nevoie de insulina hormonală. Insulina se face în pancreas. Persoanele cu diabet au o lipsă de insulină sau o lipsă de răspuns la insulină. Prin urmare, glucoza nu este absorbită suficient de celule și se acumulează în sânge. Aceasta duce la creșterea considerabilă a nivelului de zahăr din sânge.
Care sunt cauzele?
O distincție de bază se face între două tipuri de diabet: diabetul zaharat tip 1 începe de obicei în copilărie sau adolescență. La cei afectati, celulele care produc insulina sunt distruse. Cauzele nu sunt cunoscute. Diabetul zaharat tip 2 apare mai ales la adulți. Corpul mai produce insulină, dar celulele nu mai pot răspunde adecvat. Diabetul de tip 2 este mult mai frecvent decât diabetul de tip 1. Pe lângă factorii de familie și vârsta, cauzele sunt stilul de viață: obezitatea, malnutriția și activitatea fizică insuficientă pot crește mult riscul de diabet de tip 2.
Care este deteriorarea inimii și creierului? Diabetul dăunează vaselor de sânge și promovează arterioscleroza. În comparație cu alte persoane, diabeticii au un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral. Tulburările circulatorii grave la nivelul picioarelor sunt de 20 de ori mai frecvente la diabetici decât la persoanele sănătoase. Ochii, rinichii și sistemul nervos pot fi, de asemenea, deteriorați de diabet. Dacă, pe lângă diabet, există creșterea lipidelor din sânge, hipertensiune arterială și obezitate, acesta se nume?ște sindrom metabolic. Acest sindrom crește mult riscul de boli cardiovasculare.
Poți preveni diabetul? Obezitatea este un factor de risc major pentru diabetul de tip 2. Patru din cinci persoane cu diabet de tip 2 au supraponderale. O greutate normală a corpului, un exercițiu suficient și o dietă echilibrată contribuie decisiv la reducerea riscului de diabet de tip 2. Chiar și cu un stil de viață sănătos, nu există nicio garanție că nu veți dezvolta diabet. Deoarece ereditatea joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea diabetului de tip 2.
Cum observi diabetul? Aproximativ jumătate din diabeticii de tip 2 din Elveția nu își cunosc boala. Pentru a determina acest lucru, trebuie măsurat nivelul de zahăr din sânge. Prin urmare, Fundația Elvețiană a inimii recomandă ca glicemia să fie măsurată anual de la vârsta de 45 de ani. Aceasta la medic sau cu HerzCheck® într-o farmacie.
În stadiu avansat, pot apărea și următoarele simptome: setea puternică, urinarea frecventă, schimbarea acuității vizuale, vederea încețoșată, amorțirea picioarelor, oboseala, scăderea performanței, pierderea în greutate inexplicabilă în ciuda foamei, creșterea infecțiilor.
Ce fel de tratament este planificat?
În diabetul de tip 2, accentul este pus pe schimbarea stilului de viață, adică pierderea în greutate, o dietă echilibrată și o activitate fizică suficientă. Acest lucru nu are doar un efect pozitiv asupra diabetului, ci și asupra riscului de boli cardiovasculare. Dacă acest lucru nu este suficient, se folosesc medicamente pentru reducerea zahărului din sânge sau insulină.
Aproape zece milioane de oameni din Germania suferă de boala „diabetul zaharat” – iar alte șapte milioane de persoane au diabet fără să știe măcar. Primele semne ale bolii sunt setea și oboseala crescută. Diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 înseamnă încă prea des în această țară că trebuie să luați comprimate sau chiar să injectați insulină pentru întreaga viață. Fiecare al doilea diabetic de tip 2 din Germania s-ar putea gestiona fără medicație dacă li s-ar fi acordat sprijin nutrițional și psihologic – dar acest lucru este rar plătit de către asigurătorii de sănătate. Experții critică faptul că în Germania consecințele pe termen lung ale diabetului ar fi mai degrabă tratate decât contramăsurile timpurii cu terapie intensivă.
Ce poți mânca cu diabetul de tip 2?
Experții recomandă terapia nutrițională sau cel puțin sfaturi nutriționale pentru diabetici: în primul rând, sunt analizate obiceiurile alimentare anterioare. Cu o schimbare modernă a dietei, spre deosebire de o dietă, obiceiurile alimentare sunt modificate cât mai puțin posibil – acest lucru permite un succes de durată. Proteinele sunt importante pentru a pierde în greutate și a obține plin: te umple, te face sete și promovează construirea mușchilor. Prin urmare, trebuie dozată corect cu fiecare masă principală pe parcursul zilei. Dacă mâncăm prea mult, excesul se păstrează în grăsime. Dacă mâncăm prea puțin, nu vom fi suficient de plini. Componenta principală a meselor ar trebui să fie cât mai multe legume, iar nuci ca sursa perfectă de proteine și ciuperci ar trebui să fie în meniu. Fisticul este deosebit de bun și pentru diabetici: pot scădea zahărul din sânge cu 0,4 la sută. Carnea ar trebui să fie rar pe masă, recomandă nutriționiștii.
Țineți greutatea după pierderea în greutate. După pierderea în greutate, prioritatea principală este menținerea greutății. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să mănânci prea mulți carbohidrați. Deoarece carbohidrații din pâine, dulciuri sau fructe sunt transformate în organism în glucoză, ceea ce determină creșterea nivelului de zahăr din sânge. Carbohidrații sunt, de asemenea, combustibili și sunt depozitați sub formă de grăsime, dacă nu exersați suficient și nu vă ajustați dieta în consecință. Cu cât te miști mai mult, cu atât mai mulți carbohidrați au voie să aterizeze pe farfurie.
Lasă un răspuns